‘Volim tražiti red u neredu, bitni su mi svrha i cilj, ali na kraju je poruka koju šaljem najčešće ambivalentna’

06.06.2019.
Beck's

‘Volim tražiti red u neredu, bitni su mi svrha i cilj, ali na kraju je poruka koju šaljem najčešće ambivalentna’

Umjetnici žive u posebnom svijetu, a ovog puta mi smo zavirili u svijet Sanje Stojković. Okolina, fragmenti svakodnevice i društvena pitanja teme su iz kojih vuče inspiraciju, no izbjegava očita rješenja, a poruka koju šalje je uvijek ambivalentna. U nastavku otkrijte zanimljivu priču o kolekcionarki predmeta i upomena.

S ponosom možemo najaviti da projekt DNA u suradnji s Beck’s pivom dobiva svoj nastavak i ulazi u drugu sezonu, a nakon Ahra, Ivana Stanišića i Nikoline Žabčić, sljedeća ilustratorica čiji će rad krasiti FASHION.HR portal je Sanja Stojković. Na ovaj način talentirani hrvatski ilustratori imaju priliku pokazati svoja djela i predstaviti se široj publici najprije virtualnim putem, a potom i velikom završnicom na kojoj će se proslaviti uspješna suradnja i genijalni radovi. Prošle godine ovaj projekt debitirao je s čak šest talentiranih ilustratora, a sve ilustracije bile su dostupne kao wallpaper te su se mogle preuzeti na računalo ili mobilni uređaj, pa je isto moguće i ove godine. Po završetku projekta svi radovi bili su izloženi u Oris – kući arhitekture.

Sanja Stojković je umjetnica s diplomom Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci koja inspiraciju za stvaranje pronalazi u stvarima i događanjima oko sebe, formira svoje stvaralaštvo na temelju povijesti i sadašnjosti, odnosno osjećaja beskonačnosti no ipak, ističe kako se ne radi o svjesnom procesu već sakupljanju fragmenata svakodnevice. ‘Ja sam kolekcionarka predmeta i osjećaja, smatram da smo zapravo svi takvi. Volim tražiti red u neredu, bitni su mi svrha i cilj, ali na kraju je poruka koju šaljem najčešće ambivalentna.’ Na pitanje je li ilustriranje ono nešto što je oduvijek željela raditi u životu, Sanja ističe kako je zapravo crtanje ključ svega, a sama ilustracija samo jedan od aspekata i načina izražavanja. ‘Bojim se prvoloptaških i očitih rješenja, i volim čitati izmelju redova no često sam zbog toga znala zakomplicirati stvari te se izgubiti u vlastitom labirintu. Dugo vremena mi je trebalo da naučim fokusirati se na temu pred sobom i sve raštrkane misli staviti pod lupu.’

Poznato je kako umjetnici žive u svom posebnom svijetu, pa je uvijek zanimljivo priupitati kako izgleda jedan običan radni dan. Sanja nam je otkrila kako radi paralelno te rasporeda se pridržava samo onda ako je vrijeme doista na izmaku. ‘Crtam kad treba i kad mi dođe, uglavnom su to skice i planovi za buduće projekte. Bavim se sitotiskom pa tu uvijek kombiniram neke nove stvari. Zadnjih par mjeseci bavim se digitalnom ilustracijom i malo sam zapostavila papir koji mi je do sada bio osnovna podloga, ali planiram to nadoknaditi kroz neke nove privatne crtačke projekte.’Kreativne blokade nisu nepoznanica niti rijedak slučaj, no Sanja ističe kako se ona ne susreće s onim umjetničkim već životnim blokadama, stresom i umorom, no bilo kakve prepreke liječi odlaskom u prirodu što je odlična ideja za pronalaskom potrebnog mira i odmora.

Pitanje hrvatske scene uvijek je aktualno kada govorimo o umjetničkom djelovanju te razina na kojoj se umjetnički rad cijeni. ‘Svaki početak je težak, naročito probijanje na scenu u ilustratorskim vodama, pronalaženje pravih klijenata i zanimljivih poslova koji su potencijalno pošteno plaćeni. Skoro svi ilustrator/ice u počecima imaju iza sebe sate i sate neplaćenog ili potplaćenog rada jer želja da pokažu svoj talent i rad publici premašuje financijske potrebe. Doduše, imam osjećaj da se u posljednje vrijeme stvari mijenjaju na bolje, dobra ilustracija je na cijeni i ne doživljava se samo kao pratnja temi već legitimna interpretacija. U zadnje vrijeme preplavljeni smo s beskonačno predivnim, nekonvencionalnim stilovima sve većeg broja autora/ica i to me jako veseli. Umjetnice i ilustratori kroz svoj rad educiraju publiku i pozicioniraju ilustraciju kao nezaobilazan medij izražavanja u svakodnevici. Publika uči ‘čitati’ i vrednovati poruku koju taj rad prenosi pa je onda sve više i cijeni’ – dodaje Sanja.

Sanja njeguje zanimljivu i posebnu estetiku ilustriranja, a svoj stil opisuje kao elemente koji slobodno plutaju, kao i nelogičnu perspektivu te dislocirane sjene potaknute bojama prekrivenom melankolijom, nepovezanim simbolima i fragmentima koji se ponavljaju. Na pitanje o povezivanju društvenih pitanja i ilustracije odgovara kako nije svaka društvena poruka dovoljno jaka, ozbiljna i snažna no zaključuje kako je svaki rad svojevrstan komentar. ‘Kada je zadana okvirna tema trudim se saznati i pročitati što više mogu o tome i kroz sve provući osobni doživljaj. Privatno crtam ‘prirodu i društvo’, skoro nikad realne prizore već opažanja sebe kao čovjeka u prostoru i vremenu’ – govori Sanja.

U budućnosti se ova zanimljiva umjetnica vidi u raznim suradnjama jer su dosadašnji projekti u kojima je sudjelovala bili poprilično samotnjački. ‘Ilustraciju već koristim u različitim područjima i crtež je prisutan u svemu što radim. Trenutno se bavim dizajnom tekstila, modom, imam svoj studio za sitotisak Sitolab. Raditi murale mi je vrh sreće jer imam priliku putovati i raditi. Trenutno su mi najdraži društveno-korisni poduhvati i najviše se nadam takvim projektima u budućnosti.’

Ilustracija koju je Sanja napravila za DNA projekt inspirirana je ljetom, lijepim vremenom te bogatom i raznobojnom ponudom na tržnici. ‘Ljubitelj sam ‘placarenja’ na Trešnjevačkom placu, pa je i lustracija na tragu te teme.’

Foto: Marko Gregurić

Naša Pravila zaštite privatnosti i Uvjeti i odredbe nedavno su ažurirani, a stupaju na snagu 22. svibnja 2018. Pročitajte te dokumente u cijelosti kako biste bili sigurni da razumijete na koji način korporacija Molson Coors prikuplja, upotrebljava i otkriva vaše podatke. Pritisnite ispod za pregled ovog web-mjesta.

Ako ste pročitali ova pravila i ne slažete se s njima, ili ne želite da se vaše informacije upotrebljavaju na taj način, zatvorite ovu stranicu. Za više informacija o načinu na koji prekinuti pretplatu ili ažurirati svoje informacije, pregledajte Pravila zaštite privatnosti.