DNA ilustracije šest mladih umjetnika oduševile posjetitelje galerije Oris

20.11.2018.
Beck's

Postoji li prikladniji način da zaokružimo DNA godinu od izložbe radova svih ilustratora? Veliko finale Projekta DNA, putem kojeg Beck’s osigurava podršku sceni mladih i urbanih ilustratora, održano je u dupkom punoj galeriji Oris, a radove su uživo poželjela vidjeti i brojna imena iz domaće javnosti. Za vrijeme trajanja Projekta DNA čak je 26 000 korisnika preuzelo je wallpaper ilustracije naših autora i osiguralo im mjesto na zaslonima svojih mobitela, tableta i računala, a njihovi radovi ukrasili su i majice, ruksake i drugi cool merchandise.

 

Umjetničke ilustracije šest mladih autora krasile su proteklih godinu dana naslovnicu modnog portala FASHION.HR Style Community u prvoj virtualnoj izložbi koja je svakog mjeseca otkrivala po jedno djelo iza kojeg se uvijek krila zanimljiva i intrigirajuća priča. Nakon gotovo 12 mjeseci, sinoć je u prepunoj galeriji Oris – kuća arhitekture održana izložba na kojoj su prikazane sve ilustracije i predstavljeni njihovi autori. Ovom je izložbom obilježeno finale projekta DNA koji su tijekom godine, kao i sinoć, podržala brojna poznata lica iz svijeta umjetnosti, mode, dizajna: Tihana Harapin Zalepugin, Branka Donassy, Zoran Aragović, Martina Vrdoljak Ranilović, Kristina Bangoura, Nenad Sovilj, Karla Zelić, Mirna Savić i mnogi drugi.

Prepoznat kao medij koji kontinuirano daje podršku mladim, talentiranim i kreativnim umjetnicima koji svoj izričaj često traže u novim i drugačijim formama, FASHION.HR Style Community odlučio je ovim projektom pružiti priliku neafirmiranim umjetnicima, ilustratorima koji su na ovaj način ispričali svoje priče brojnim čitateljima portala. Zanimljivost virtualne izložbe upravo je u tome što su ove raznolike ilustracije čitatelji mogli preuzeti te na svoje digitalne ekrane aplicirati prava mala umjetnička djela. Prema službenim podacima čak je 26 000 čitatelja preuzelo DNA ilustracije koje su na ovaj način zaživjele u digitalnom svijetu. Ovaj inovativni projekt dobio je i podršku Beck’s-a koji već dugi niz godina potiče projekte koji se bave umjetnošću na zanimljiv i drugačiji način koristeći nove medije i tehnologije. Brand koji podržava i okuplja domaću umjetničku i dizajnersku scenu, ulaskom u ovaj projekt prepoznao je značaj i važnost mladih kreativnih snaga.

Priliku da predstave i izraze svoj DNA dobilo je šest umjetnika. Među njima je ilustratorica Srđana Modrinić, poznatija po svojem umjetničkom imenu BooBoo koja je opasno naumila svijetu prkositi svojim velikim osmijehom, opuštenošću, bojama i vrckastim likovima unutar svojih radova. Uz Srđanu, među šest odabranih našla se i djevojka po imenu Hana Tintor, koja pogledima na svijet i često humorističnim crtanim interpretacijama istoga, crpi inspiraciju iz stvarnih motiva. Lovro Škiljić, inače „slučajni“ glazbenik i dugogodišnji voditelj na Radio Studentu u svojim ilustracijama isprepliće i izmjenjuje likovnu i glazbenu umjetnost. Rudolf Crnko ili Glitchboy 2000 koristi spoj glitcha, što označava kratkotrajni kvar u sustavu, a svoju umjetničku odiseju  započeo je u street art domeni crtajući grafite. Svoj DNA rad imao je priliku predstaviti i Silvio Ivkić koji je u izričaju pomalo mističan, dramatičan, mračan i subverzivan, a pri stvaranju beskrajno pedantan i promišljen. U konačnici, ilustrator Mladen Udovčić, koji je posljednji imao priliku predstaviti svoj rad, inspiraciju pronalazi u svijetu fantastičnih bića, crtica iz života i društvenih komentara.

Ovim projektom šest je autora dobilo priliku za afirmaciju svojih kreativnih ideja, dok su čitatelji portala mogli uživati u umjetničkim radovima i fantastičnom svijetu ilustracije koja je u posljednje vrijeme umjetnički izražaj sve više prisutna u dizajnu, modi, dizajnu interijera, a inspiraciju često pronalazi u svakodnevnoj street art kulturi. U gotovo godinu dana, neke od ukupno 10 ilustracija dobile su svoj produžetak u stvarnosti te je nastala limited edition serija proizvoda s FHR DNA potpisom. Tako su posebne primjerke hoodice, ruksaka, t-shirta, plakata i kutije mogli vidjeti i brojni posjetitelji izložbe u galeriji Oris – kuća arhitekture.

 

Naša Pravila zaštite privatnosti i Uvjeti i odredbe nedavno su ažurirani, a stupaju na snagu 22. svibnja 2018. Pročitajte te dokumente u cijelosti kako biste bili sigurni da razumijete na koji način korporacija Molson Coors prikuplja, upotrebljava i otkriva vaše podatke. Pritisnite ispod za pregled ovog web-mjesta.

Ako ste pročitali ova pravila i ne slažete se s njima, ili ne želite da se vaše informacije upotrebljavaju na taj način, zatvorite ovu stranicu. Za više informacija o načinu na koji prekinuti pretplatu ili ažurirati svoje informacije, pregledajte Pravila zaštite privatnosti.