Klarxy 4 Becks

01.09.2016.
Beck's

Zove se Klara Rusan a svi je zovu Klarxy. Ima 22 godine, završila je zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti i ilustratorica je. Kaže da su njezini crteži poput malih dnevnika, kratki, putopisni zapisi nekih zanimljivih ili pak osobnih događaja. A što ju je inspiriralo kao Beck’sovu ambasadoricu?

– Za Beck’s crtež inspirirala su me četiri elementa – voda, zemlja, zrak i vatra ali i sama boca koja, kad se razgradi, dobije piramidalni oblik, jednu zanimljivu kompoziciju koja se može staviti na majicu.


Klarxy_1

Što za tebe znači biti Beck’sovom ambasadoricom?

Neko novo iskustvo, ali i prilika da se malo bolje predstavim široj javnosti. Kao Beck’sova ambasadorica mogu kombinirati svoja pravila rada s nekim novim, zadanim pravilima.

Jesi li upoznata s radom drugih Beck’sovih ambasadora? Poznajete li se osobno, izmjenjujete li iskustva, inspirirate li se međusobno?

Upoznata sam i, više- manje, sva mi se sviđaju. Ne poznajem ih baš sve, znam Hanu Tintor i ne ne razmjenjujemo toliko iskustva koliko pivu tijekom naših zajedničkih druženja.

Kad si otkrila da te privlači svijet ilustracije?

Negdje na drugoj godini fakulteta, kad sam otišla na studentsku razmjenu u Vilnius u Litvi. Nisam imala neke materijale za izradu animacija, što je do tad bila moja primarna okupacija, pa sam uzela papir i olovku i odlučila malo izvježbati svoj crtež. To je na kraju rezultiralo time da sam razvila svoj stil i napravila svoju mapu radova.

Završila si Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Crtaš li od malih nogu?

Mama mi je rekla da sam počela crtati i prije nego sam prohodala. Koliko je to istina – ne znam jer koliko ja znam, ozbiljno sam počela crtati tek na drugoj godini faksa.

Klarxy_2

Kažeš kako ilustriraš svakodnevne situacije. Crtaš na licu mjesta ili zapamtiš događaj pa ga kasnije, kod kuće, prebaciš na papir?

Vrlo brzo se krećem i mjenjam lokacije pa mi nije praktično nositi sa sobom olovku, papir, akvarel set i ostale potrepštine tako da ono što me zaintrigira zapamtim, eventualno zapišem nešto što sam zanimljivo vidjela i onda to tek kasnije prenesem na papir. Često malo promijenim, prilagodim crtež kako bih na papiru dobila onu glavnu misao koja me i inspirirala na crtanje.

 

Kakva je ilustratorska scena u Hrvatskoj?

Mislim da je sve bolja i bolja. Ima toliko zanimljivih, dobrih radova, dobrih umjetnika i čini mi se kako se to sve više i prepoznaje.

Klarxy_3

Koji su ti planovi za budućnost? Vidiš li se u Hrvatskoj ili planiraš okušati umjetničku sreću i van granica?

Moji trenutni planovi za budućnost uključuju odlazak u Englesku na diplomski i nakon toga se vratiti ovdje.

Beck’sova filozofija je “manje je više”, slažeš li se s tim? Koristiš li se tim motom i u svom stvaralaštvu?

Moji radovi su prepuni detalja, nekad i besmislenih detalja. Ne znam zašto je to tako, možda zato jer sve što radim proizlazi iz mojih unutarnjih turbulencija, razmišljanja.

Dakle, ako govorimo o mojim radovima, rekla bih da manje nije više no ako govorimo o životu onda vjerojatno manje je više.

Cijeli intervju s Klarxy možete pogledati na Youtubeu – https://youtu.be/jE2QBzenBNk

Naša Pravila zaštite privatnosti i Uvjeti i odredbe nedavno su ažurirani, a stupaju na snagu 22. svibnja 2018. Pročitajte te dokumente u cijelosti kako biste bili sigurni da razumijete na koji način korporacija Molson Coors prikuplja, upotrebljava i otkriva vaše podatke. Pritisnite ispod za pregled ovog web-mjesta.

Ako ste pročitali ova pravila i ne slažete se s njima, ili ne želite da se vaše informacije upotrebljavaju na taj način, zatvorite ovu stranicu. Za više informacija o načinu na koji prekinuti pretplatu ili ažurirati svoje informacije, pregledajte Pravila zaštite privatnosti.