KnitBulbLamp 4 Beck’s

05.07.2016.
Beck's

Morena Čonka, po struci ekonomistica managementa, ali zapravo kreativka koja stoji iza brenda knit:bulb:lamp. Iz njezine radionice izlaze lampe koje uspješno balansiraju između skulpture i uporabnih predmeta, a za Beck’s je izradila mrak “Less is more” lampu.

img_4043_1

Završila si ekonomiju i radila kao media planer? Kako si taj posao odlučila zamijeniti ovim, prilično kreativnijim?

Spletom okolnosti, no zapravo sam oduvijek bila mali kreativac u duši. I kao klinka nikad se nisam vidjela u uredu, pred kompjuterom, zasuta papirima. Što je apsolutno legitimno i svakako poštujem ljude koji to rade. Dapače, divim im se. To je bila karijera u kojoj se zaista nisam vidjela. Malo utjecaj obitelji, malo neznanje “što bih htjela biti kada odrastem”. I tako sam završila s ekonomijom. No, zaigrana mašta i prevelika želja da i kao “odrasla” budem dijete, odveli su me na put kreativnog izričaja pretvaranja mašte u djela. I sad sam ponosno odraslo dijete.

Kako si uopće došla na ideju?

Cijela mi je obitelj kreativna i malo smo si oduvijek “svoji”. Sestri sam htjela napraviti poklon. Jer cool je otići u dućan i kupiti nešto što bi toj osobi možda trebalo ili bilo super, ali sam joj htjela pokloniti baš nešto onako od srca. I kao što sam rekla, budući da smo malo “svoji” znala sam da joj neće biti super baš bilo što, pa sam joj napravila lampu u obliku pauka. To je bila prva stvar koju sam vlastoručno napravila (uz pomoć tate, jer bih zasigurno nekoliko puta napravila kratki spoj, nije da nisam nikad). Sestra je bila sretna i zadovoljna, a meni srce na mjestu. Zapravo je tako krenuo moj kreativni put.

crni baukic copy

I za Beck’s si izradila unikatnu lampu.

Izuzetno sam se iznenadila kad ste me kontaktirali i baš baš mi je drago da mogu surađivati sa super firmom koja se obraća mlađoj populaciji i koja, usudit ću se reći, poštuje kreativni izričaj. Mislim da je genijalno da se jedna takva kompanija okrene prema malim kreativcima i ponudi suradnju. Meni osobno to znači ooooovako puno (široko raširene ruke i osmijeh od uha do uha).

IMG_4336

Nakon lampi pomalo su počeli nastajali različiti komadi namještaja?

Lampe će mi uvijek biti drage, jer onaj tren kada cijela stvar bude gotova, žarulja postavljena i prekidač upaljen, kada lampa zasvijetli, meni je to baš jedan poseban osjećaj. A namještaj se nekako kriomice uvukao u priču. I super mi je raditi nešto što zapravo ima nepresušan izvor mogućnosti, od boja, materijala, oblika, ma svega!

Koji ti je najdraži komad koji si izradila?

Nisam roditelj, osim svom psu, ali pretpostavit ću da roditelji nemaju najdraže dijete. Tako ni ja nemam najdraži komad. Svi su mi posebno dragi i sve ih jednako volim. Mooožda malo u tome prednjači sofa od kade. Ali zaista malo. Pinkicu. I možda je u tom rangu i Mad Hatter lampa. Ali to je to. Sve jednako volim.

hatter-tirk

Gdje nabavljaš komade koje preuređuješ?

Ponekad sam kao hrčak, pa ako nešto vidim i svidi mi se, odnesem doma i onda to čeka svoj red. Ili mi netko dođe sa starim komadom i pita bih li htjela nešto napraviti od toga. I tako nešto nastane. Proces od dolaska namještaja u radionu do krajnjeg izgleda je turbulentan. Malo se gledamo, pa ne znamo kako bi počeli “komunikaciju”, a kad nađemo zajednički jezik brzo se dogovorimo što će se dogoditi. Mislim na taj komad namještaja i sebe.

holly_meets_alice_1

 

U slobodno vrijeme…

…čekam da mi dođe inspiracija da odem nešto napraviti…

Na pusti otok ponijela bi…

…frenda/frendicu tko ima skillove za preživljavanje i zna što potrpati u ruksak da ne umrem u prvih tjedan dana. Šalim se, uzela bih mačetu, kresivo, lončić, bilježnicu I olovku. I knjigu o otrovnim biljkama i životinjama tog područja. Što jos uvijek nije garancija da ne bih umrla od gladi. Zapravo bi bilo zanimljivo otići na pusti otok bez ičega, čisto da vidim koliko i gdje bi me mašta odvela u izradi stvari za život.

I na kraju podijeli s nama svoje planove za budućnost?

Planova ima napretek! Kao što sam rekla, zaigrano dijete s velikom maštom, ali bih zapravo htjela ući u izradu instalacija za evente. To mi je velika želja. A hoće li se ta želja ostvariti, vidjet ćemo.

Naša Pravila zaštite privatnosti i Uvjeti i odredbe nedavno su ažurirani, a stupaju na snagu 22. svibnja 2018. Pročitajte te dokumente u cijelosti kako biste bili sigurni da razumijete na koji način korporacija Molson Coors prikuplja, upotrebljava i otkriva vaše podatke. Pritisnite ispod za pregled ovog web-mjesta.

Ako ste pročitali ova pravila i ne slažete se s njima, ili ne želite da se vaše informacije upotrebljavaju na taj način, zatvorite ovu stranicu. Za više informacija o načinu na koji prekinuti pretplatu ili ažurirati svoje informacije, pregledajte Pravila zaštite privatnosti.