Ana Jagić 4 Beck’s

10.05.2016.
Beck's

Modna dizajnerica Ana Jagić vlasnica je branda Hedra Design, oduvijek je vodi potreba za kreativnim radom, a modni dizajn je medij koji joj daje veliku slobodu izražavanja.

U početku sam na to gledala kao na zanimljiv eksperiment i hobby i tek nakon što sam upisala Talijansku modnu školu Callegari sam shvatila da se time želim i baviti. Prekretnica se dogodila kada sam prošla u finale natječaja Lift by Perwoll, nakon čega sam dobila priliku imati samostalnu reviju na Fashion.hr-u. Kritike su bile odlične i to me potaknulo da svoju ljubav prema modi pretvorim u posao s punim radnim vremenom. Tako je i nastao brand Hedra Design.

Otkud dolazi naziv branda?

Sam naziv Hedra Design dolazi iz moje fascinacije geometrijom koja je vidljiva i u mom pristupu dizajnu. Hedra je starogrčka riječ za stranicu geometrijskog tijela. Stranica, kao osnovni konstruktivni element geometrijskih tijela, sama je za sebe plošna, a složena u geometrijsko tijelo postaje dio trodimenzionalnog objekta. Taj proces učinio mi se kao zanimljiva analogija na proces izrade odjevnih predmeta gdje se iz plošnog kroja dobiva nosivi komad odjeće.

Za Beck’s si izradila unikatnu, unisex hoodicu.

Ovo mi je bila prva suradnja i oduševilo me kada ste me pozvali da sudjelujem. Do sada nisam radila tako da imam neke zadane parametre. Također, u kolekcijama sam se dosad bavila samo ženskom modom, tako da je ovo bila dobrodošla promjena. Nadam se da je i Beck’s zadovoljan ovom suradnjom koliko i ja!

AnaJagić4Becks-2

Na 21. Fashion.hr-u predstavila si svoju kolekciju Spectrum. Tkanine s uzorcima dosad nisu bile prisutne u tvojim kolekcijama, pa Spectrum donosi nešto drugačije?

Pitanje koje sam si postavila razmišljajući o potencijalnim grafičkim uzorcima je bilo: “Može li se taj uzorak nekako prilagoditi kroju?” Kolekcija Spectrum predstavlja moj odgovor na to pitanje. Iskrojeni komadi tkanine oslikani su jedan po jedan, a grafika na njima prati oblik kroja. Takav pristup otvara nove mogućnosti pri promišljanju samog kroja – kako se iskrojeni komadi spajaju u jedan odjevni predmet, tako se i oslikani komadi spajaju u jednu zaokruženu sliku.

Kako takav pristup zahtijeva obradu svakog iskrojenog dijela zasebno, svaki je unikat i praktički je nemoguće da rezultira s dva identična odjevna predmeta, jer će suptilne razlike uvijek biti prisutne. Usto, ovaj način rada omogućava da se i grafika materijala, a ne samo kroj, prilagode osobi.

Imenom, a i prisustvom boja u predstavljenim modelima, željela sam naglasiti da je izbor boja praktički neograničen, a grafika je dobrim dijelom inspirirana estetikom znanstvene fantastike. Svježe – futuristički – individualno bile su osnovne odrednice pri radu na ovoj kolekciji.

Prisutno je i par modela bez grafike koji predstavljaju svojevrsna prazna platna – iako je naglasak na grafici, želja mi je bila da svi modeli vizualno funkcioniraju i bez oslikanih elemenata.

Slice 1

Kako si zadovoljna predstavljanjem?

Jako sam zadovoljna! Uvijek se trudim paziti na sve podjednako, od početnih skica i odabira materijala, do razrade krejava i samog šivanja. Isto tako, bilo mi je važno da glazba i sveukupni styling čine smislenu cjelinu s kolekcijom. Ako gledamo samu reviju kao proizvod, svi ti elementi jednako su vrijedni i važni za prezentaciju.

AnaJagić4Becks-3

Kakvi su ti planovi? Što možemo očekivati od Hedra designa?

Hedra design je mlad brand. S obzirom na to da sam relativno nova u modnom svijetu, zasad se koncentriram da od kolekcije do kolekcije dam sve od sebe. Mislim da za dobar dizajn uvijek ima mjesta, a na nama dizajnerima je da se potrudimo raditi upravo to. Sama činjenica da je hrvatsko tržište prilično malo zahtijeva konstantan trud, rad i kvalitetu. Trudim se uvijek ponuditi nešto novo i svaka kolekcija mi je novi izazov, nova prilika za učenje. Mislim da idem u dobrom smjeru, kritike su super, tako da mi je to sve samo dodatni poticaj da nastavim s radom i potrudim se biti još bolja u budućnosti.

Što Ana o svemu kaže pogledajte u video intervjuu.

Naša Pravila zaštite privatnosti i Uvjeti i odredbe nedavno su ažurirani, a stupaju na snagu 22. svibnja 2018. Pročitajte te dokumente u cijelosti kako biste bili sigurni da razumijete na koji način korporacija Molson Coors prikuplja, upotrebljava i otkriva vaše podatke. Pritisnite ispod za pregled ovog web-mjesta.

Ako ste pročitali ova pravila i ne slažete se s njima, ili ne želite da se vaše informacije upotrebljavaju na taj način, zatvorite ovu stranicu. Za više informacija o načinu na koji prekinuti pretplatu ili ažurirati svoje informacije, pregledajte Pravila zaštite privatnosti.