Bavarski Zakon o čistoći piva, Reinheitsgebot slavi 500-ti rođendan!

27.04.2016.
Beck's

Kada je riječ o pivu, poznati moto “manje je više” ima i svoju zakonsku inačicu koja je uvelike zaslužna za dobar glas njemačkog piva. Naime, prema bavarskom Zakonu o čistoći, pivo smije sadržavati samo tri sastojka: ječmeni slad, hmelj i vodu. Tek je kasnije otkriven i uvršten u sastojke i pivski kvasac. Bavarski vojvoda Wilhelm IV. donio je ovaj Zakon 23. travnja 1516. godine u Ingolstadtu na sastanku s predstavnicima plemstva, Crkve i grada. Zakon o čistoći piva, ili u originalu “Reinheitsgebot”, nije prvi zakon te vrste, ali svakako predstavlja vrhunac u razvoju pivarstva.

Zašto su odabrana baš ta četiri sastojka? Najbitniji sastojak piva je slad o kojem ovisi okus, boja, gustoća i jačina piva. Proces pretvaranja ječma u slad zahtijeva deset dana i iskusne sladarske ruke. Drugi bitan sastojak je hmelj čije kiseline pivu daju gorčinu, dok njegova ulja daju osobiti “biljni” okus. Biljka hmelja je član obitelji konoplje, a samo ženski cvjetovi ove visoke penjačice daju češere u kojima se krije lupulin, prijeko potreban pivarima zbog svoje specifične gorčine. Na kraju, ali nimalo najmanje važna, dolazi voda koja treba biti posebno “meka”. Pronalaskom kvaščevih gljivica i stvaranjem novih, čistih kultura uz pomoć rada Louisa Pasteura i Emilea Hansena, pivski kvasac postaje jedan od četiri sastojka piva i nestaje praksa slučajnih i nekontroliranih vrenja. Kvasac dolazi u finalu i stvara alkohol i prirodno gazira pivo. Izgleda da su stari pivari uistinu znali što znači “manje je više”.

Beck’s već 140 godina poštuje ovaj zakon, a od samog početka svoje pivo pakira i u originalne zelene boce, što je nekad bilo vrlo neuobičajeno. Samo četiri sastojka zaslužna su i za Beck’sovu međunarodnu karijeru – zlatnu medalju na Svjetskoj izložbi u Philadelphiji za najbolje kontinentalno pivo. Stoga, ne preostaje nam drugo nego nazdraviti hladnim Beck’som povodom 500-tog rođendana “Reinheitsgebota”!

Naša Pravila zaštite privatnosti i Uvjeti i odredbe nedavno su ažurirani, a stupaju na snagu 22. svibnja 2018. Pročitajte te dokumente u cijelosti kako biste bili sigurni da razumijete na koji način korporacija Molson Coors prikuplja, upotrebljava i otkriva vaše podatke. Pritisnite ispod za pregled ovog web-mjesta.

Ako ste pročitali ova pravila i ne slažete se s njima, ili ne želite da se vaše informacije upotrebljavaju na taj način, zatvorite ovu stranicu. Za više informacija o načinu na koji prekinuti pretplatu ili ažurirati svoje informacije, pregledajte Pravila zaštite privatnosti.