Lunar: 4 elementa – making of

11.04.2016.
Beck's

Pa probajmo sročiti koju suvislu, ukratko:

Kad me Petra Galić pitala bih li htio na pijesku napraviti veliki crtež,odmah sam se obradovao jer sam se sjetio bezbrojnih crtarija koje sam ostavljao po pješčanim plažama, štapom po mokrom pijesku, akrilnim flomasterima po kamenju ili pak slaganjem slova sastavljenih od oblutaka.
Razmišljao sam kako to izvesti – nepregledan crtež na pijesku je problematičan, jer se nemoguće odmaknuti i vidjeti cjelinu.

Lunar1

Napravio sam desetak skica, a kad se Beck’s složio, krenuo sam u akciju na nepoznati teren, naoružan svojim omiljenim oružjem.

Desetak godina proveo sam radeći od 9-5h u raznim studijima i agencijama i tu sam ispekao zanat, naučio uvažavati želje i ukuse klijenata i stekao disciplinu. Paralelno s tim radio sam na projektima koje sam mogao odraditi na svoj način, ako mi nisu odgovarali, mogao sam ih odbiti. Uvijek sam zapravo najviše crtao ono što je najviše odgovaralo mom senzibilitetu, a poslovi su mi omogućavali da mogu putovati i tako učiti i razmjenjivati informacije.
Kad sam otvorio vlastitu firmu, bio sam prilično spreman nastaviti u tom smjeru, biti iskren i prema sebi i prema klijentima: ja radim ono što bih ionako radio, a klijent, dobiva moj iskreni proizvod. Naravno da sam spreman uvažiti želje klijenta, ali današnji kompromisi  su neusporedivi s onima iz prošlosti.

Iskustvo sa snimanja bilo je odlično i izuzetno zanimljivo. Do sada nisam sudjelovao u toliko složenoj produkciji. Kadar spota u kojem se pojavljuje element Zemlja, odnosno moj crtež u pijesku, traje samo dvije sekunde,a snimali smo ga cijeli dan. U 5 ujutro,u osvit zore, krenuli smo u Grado. Kao dijete sam tamo bio s roditeljima,veselio me ponovni posjet, ovaj puta radni.J edino čega sam se sjećao iz djetinjstva je uska traka pjeskovitog kopna, odnosno cesta na nasutom terenu koja spaja kopno s otočićem. Sad sam shvatio da to turističko mjesto zimi pusto otprilike kao naši otoci.

U timu je bilo dvadesetak ljudi, a mene je vuklo da čim prije počnem crtati i da vidim rezultat. Imali smo veliku sreću s vremenom, dan je bio sunčan, a temperatura izuzetno ugodnaza prosinac. Dva ili tri sata hodao sam bos po vlažnom pijesku i izrađivao crtež, a onda je krenulo snimanje uz pomoć drona. Sa mnom su komunicirali kroz megafon. Problem je bio što je dron podizao pijesak i kvario  ilustraciju pa su ga digli na veću visinu. Nakon snimanja krenulo je fotografiranje. Zatim su režiser Fabrizio i asistent Napoleone snimali krupne kadrove, stotine puta se ponavljao kadar u kojem vučem  štap kroz pijesak (štap im je izgledao fotogeničnije od grablji kojima sam inače radio).

Lunar

Snimanje je potrajalo do sumraka, dan sam završio umoran, ali sretan i ispunjen. Putem do Rijeke odspavao sam u autu, tako da sam svjež i čio stigao na otvorenje bratove i svoje izložbe fotografija u Palachu, ovaj put sam se izvukao od postavljanja. 🙂

Naša Pravila zaštite privatnosti i Uvjeti i odredbe nedavno su ažurirani, a stupaju na snagu 22. svibnja 2018. Pročitajte te dokumente u cijelosti kako biste bili sigurni da razumijete na koji način korporacija Molson Coors prikuplja, upotrebljava i otkriva vaše podatke. Pritisnite ispod za pregled ovog web-mjesta.

Ako ste pročitali ova pravila i ne slažete se s njima, ili ne želite da se vaše informacije upotrebljavaju na taj način, zatvorite ovu stranicu. Za više informacija o načinu na koji prekinuti pretplatu ili ažurirati svoje informacije, pregledajte Pravila zaštite privatnosti.